Erkek cinsel organı olan penisin artan kan akımıyla genişlemesi ve uzamasına ereksiyon denilir. Cinsel birliktelik için penisin ereksiyon haline gelmesi ve bu erekte hali cinsel ilişki süresince koruması gereklidir.
Ereksiyonu başlatan cinsel uyarıdır. Erkeğin eşini görmesi,dokunması,kokusunu alması ve işitmesi cinsel uyarı oluşturarak ereksiyonu başlatır. Dokunma ereksiyon için önemli duyulardan biridir. Erkeğin cinsel ilişki öncesi eşine eli ve vücuduyla teması kadar,cinsellik süresince bu duyu aracılığıyla cinsel uyarı alarak ereksiyonun desteklenmesi gerekir.
Prezervatif, cinsel ilişki sırasında venereal hastalıklardan (Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar) korunma ve/ve ya istenmeyen gebelikleri önlemek amacı kullanılan, penisin baş ve gövdesini saran, lastik poliüretan ve ya kauçuktan üretilen elastik yapıda bir materyaldir.
Prezervatif Sertleşmeyi Etkiler mi? Prezervatifin Sertleşmeye Olumsuz Etkileri
- Prezervatif , ereksiyonu başlatan ve devam ettiren duyulardan biri olan taktil uyarının etkisini azaltır. Taktil uyarı cildimizde bulunan reseptörlerle basıncı, sıcaklığı, ıslaklığı ve hatta ph yı bile hissedebilmemizi sağlayan duyu sistemidir. Vajen penisi taktil olarak uyarmak ve bu uyarıyı cinsel ilişki boyunca sürdürmek üzere özel bir yapıya sahiptir. Vajen içerisinde oluşan negatif basınç, duvarındaki özel plika yapıları (katlantı yapıları) sıcaklığı, salgılamış olduğu sıvıların oluşturduğu yumuşaklığı (fiziksel- kayganlık, kimyasal –uygun asidite pH) ereksiyonun ilişki boyunca devamını sağlayacak penise özel dokunma duyu uyaranlarıdır. Prezervatif kullanımı ise vajen tarafından oluşturulan bu sayılan tüm dokunsal uyaranların penis tarafından hissedilebilirliğini azaltacaktır. Yani prezervatif yalıtkan bir bariyer oluşturarak cinsel uyaran etkini azaltacaktır. Yıllar içersinde koyun bağırsağı gibi ilk primitif materyellerden başlayan prezervatif üretimi günümüzde kauçuk, poliüretan ve en sık olarak da lastiktendir. Gelişen teknolojilerle cinsel ilişki sırasında yırtılmayacak ve ya penisten çıkmayacak durumda en ince yapıda prezervatifler üretilmektedir. Ancak kullanılan prezervatif mutlaka taktil uyarıyı azaltarak sertleşmeyi olumsuz etkileyecektir.
- Prezervatifler elastik yapıda üretilir. Hem dokunsal uyarının kaybını azaltmak hem de penisten cinsel ilişki süresince çıkmasını önlemek amacı ile prezarvatifler penisi kavrayarak basınç oluşturacak elastikiyete sahiptir. Pensin sertleşmesi için penisegelen kan akımının artması ve bu kanın penis içerisindeki kavernoz boşlukları basınç oluşturarak doldurması gerekir. Penis iç basıncın 100cm H2O üzerine çıkması ile ful ereksiyon safhası oluşur ve cinsel ilişki için gerekli sertlik sağlanmış olur. Prezervatifin elastik olarak penisi dışarıdan kavrayarak oluşturduğu basınç, peniste oluşturulmaya çalışılan iç basıncı biraz daha azaltarak sertleşmeyi olumsuz olarak etkileyecektir.
- Prezervatiflerin tekrarlayan kullanımı da özellikle penisin glands denilen baş kısmında balanit denilen bir inflamasyon yapabilmektedir. Penise özgü bir fiziksel koşullara sahip olan vajen yerine suni bir madde olan prezarvatife tekrarlayan sürtünme ve teması penis mukozasında tahriş oluşturabilmektedir. İnflamasyon ve ya ülserasyona bağlı ağrılı durumdaki peniste sertleşme olumsuz etkilenir.