Blog

Sertleşme bozukluğu, erektil disfonksiyonun (sertleşme sorunu) son derece yaygın bir semptomudur.

Ereksiyon, penisin içindeki yumuşak dokuların kanla dolduğunda sertleşmesidir. En sık cinsel uyarılma sırasında ortaya çıkar, ancak bazen uyarılma olmadan da olabilmektedir. Bir ereksiyonun ne kadar sürdüğü kişiden kişiye değişmekte ve birçok faktör bu süreyi etkileyebilmektedir. Bir ereksiyonun süresi ve kalitesi ; yaş ve sağlık koşulları gibi fiziksel ve stres ve kaygı gibi psikolojik faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Çoğu erkek zaman zaman sertleşme sorunu yaşar ancak bazı erkeklerde erektil disfonksiyon (sertleşme sorunu) vardır. Bu cinsel ilişki için yeterince sertliğe sahip olmama durumudur. Sertleşme sorunu yaşıyorsanız testesteron tedavisinin yardımcı olabileceğini düşünebilirsiniz. 50 yaşından sonra erkeklerin testesteron kan seviyeleri yavaş yavaş düşmeye başlar ve erektil disfonksiyon daha olası bir hale gelebilir.

Sertleşme Sorunu Nedenleri ve Tedavisi detaylarını okumak için tıklayın.

Fiziksel faktörler

Kilo, kan basıncı ve kalp sağlığı tüm sertlik gücünü ve güvenilirliğini belirlemede rol oynar gibi. Hipertansiyonunuzun olması, atardamarlarınız darlığı veya kalp hastalığınızın varlığı, normalden daha zayıf sertliğe sahip olmanıza neden olabilmektedir.

Sertleşme bozukluğuna neden olabilecek diğer fiziksel faktörler arasında diyabet, cinsel dürtüde azalmaya katkıda bulunabilmekte olan hormonal sorunlar, belirli yaralanmalar ve multipl skleroz (MS) ve uyuşturucu kullanımı gibi sinir sistemi bozuklukları bulunmaktadır.

Sertleşme Bozukluğu Neden Olur?

Sertleşme bozukluğu cinsel işlev bozuklukları içerisinde erkeklerin en sık yaşadığı sorunlar arasında yer almaktadır. Bu sorun erkeklerin penisinde ilişki için sertleşme olması gerekirken bu sertleşmenin meydana gelmemesi nedeni ile cinsel ilişkide birleşmenin yaşanamaması sorunudur. Fakat bazı durumlarda penis cinsel birleşim için kendini hazırlayıp sertleşir. Ama cinsel birleşmenin ardından hemen sertliğini kaybettiği için cinsel ilişkiden yeterince zevk alınmaz.

Aslında erken boşalma adını verdiğimiz cinsel işlev bozukluğu da sertleşme sorununa neden olur diyebiliriz. Çünkü cinsel birleşim esnasında erken boşalma tarzı bir durum yaşandığı taktirde yine aynı şekilde penis sertliğini kaybeder ve ilişkiden beklenen haz sağlanamadan cinsel birleşim sonlanmış olur.

Sertleşme Bozukluğunun Kişinin Psikolojisiyle Alakası Var Mıdır?

Bu cinsel bozukluğun yaşanmasının çeşitli nedenleri söz konusudur. Genel olarak bu sorun incelendiği zaman psikolojik kökenlerin etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu psikolojik nedenlerden en çok etki edeni ise günlük yaşamdaki strestir. Bunun dışında geçmiş dönemde yaşanmış olan cinsel başarısızlıklar ya da travma etkisi yaratacak olan bazı cinsel olaylar da sertleşme sorununu tetikler niteliktedir.

Bazı hormonlar da cinsel işlev bozuklukları için tetikleyici nitelikte rol oynar. Cinsel konularda etkin olan hormonların eksik ya da fazla olması cinsel sorunlara dolayısıyla da sertleşme sorununa da neden olabilir. Vücudumuzdaki her şeyin birbiri ile bir ilişkisi olduğu göz önüne alınırsa aynı zaman da kas damar ya da kan problemleri de sertleşme sorununu tetikleyebilir. Tüm bunlar göz önüne alındığı taktirde eğer bir sertleşme problemi ile karşı karşıya iseniz bunu partnerinizle paylaşıp tedavi olmanız önerilmektedir.

Sertleşme Problemi Sonrasında Yaşanan Sorunlar Nelerdir?

Cinsel yaşam tüm bireyler için önemlidir. Çünkü sağlıklı bir cinsel yaşam sağlıklı ve mutlu bir evliliğin temelini oluşturur. Bu sebepten dolayı kadın ya da erkek fark etmeksizin yaşanan cinsel problemler cinsel yaşamınızda dolayısıyla da evliliğinizde bazı sorun ve sıkıntılara sebebiyet verebilir. Bunlardan bazıları şu şekilde tanımlanabilir:

  • Hem sizin hem de partneriniz için haz alınmayan ve başarısız bir cinsel yaşam oluşur.
  • Sertleşme sorunu nedeni ile sürekli kaygı duyar ve strese girersiniz.
  • Partnerinize karşı başarısız olduğunuzu düşünür ve buna bağlı olarak da aşağılık kompleksine girebilirsiniz.
  • Başarısız olunan cinsel yaşam sonucu hem siz de hem de partnerinizde oluşan stres sonucu tartışma ve öfke problemi ortaya çıkar. Bunun neticesinde de evliliğinizde huzursuzluk meydana gelebilir.
  • Sağlıklı bir cinsel yaşam olmadığı için bebek isteyen çiftler bebek sahibi olamaz. Bu sorun da evliliğinizde mutsuzluğa sebep verebilir.

Sertleşme Bozukluğuna Engel Olmak Nasıl Mümkün Olur?

Sertleşme sorununa neden olan kimi faktörler söz konusudur. Bu faktörlerden bazıları vücut sağlığımız ile ilgili olan faktörlerdir. Bu sebepten ötürü de eğer bir sertleşme problemi ile karşı karşıya iseniz öncelikle tahlillerinizi vermeli ve sertleşme sorununa neden olan bir sağlık probleminizin olup olmadığını hekiminiz ile görüşmelisiniz. Şayet böyle bir sağlık problemi söz konusu ise örneğin diyabet gibi bir hastalığınız varsa mutlaka tedavi olmalı ve ilaçlarınızı ihmal etmeden kullanmalısınız.

Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu hemen hepimiz biliyoruz. Sigara paketlerinde bile cinsel iktidarsızlığa sebep olabileceği konusunda uyarılar vardır. Bunun için eğer sigara kullanıyorsanız bırakmalı bırakamıyorsanız bile en azından miktarını azaltmalısınız.

Stres kaynaklı da olabilen sertleşme sorununun önüne geçebilmek adına günlük yaşamda sizi strese sokabilecek etkenlerden uzak durmanızda fayda vardır. Bunun dışında sporun pek çok sağlık problemine faydası olduğu gibi sertleşme problemi için de düzenli olarak spor ve egzersiz yapmalısınız.

Sertleşme Bozukluğu Nasıl Yönetilir ?

Çoğu sertlik kaybına yol açan etken tedavi edilebilmektedir. Sağlık uzmanınızla şu adımlar hakkında konuşun:

Tıbbi nedenleri araştırın. Serleşme sorunu, kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya diyabet gibi daha ciddi bir durumun erken uyarı işareti olabilmektedir.. Bu durumu tedavi etmek genel sağlığınızı ve sertlik kaybını iyileştirebilmektedir.

İlaçlarınızı gözden geçirin. Serleşme sorunu, yüksek tansiyon, depresyon, anksiyete, mide ekşimesi, alerji, ağrı, nöbetler ve kanseri tedavi edenler de dahil olmak üzere birçok ilacın bir yan etkisi olabilmektedir. Sertleşme bozukluğunuzun nedeni ilaç ise, sağlık uzmanınız aldığınız dozu değiştirebilmekte veya sizi başka bir ilaca geçirebilmektedir.

Yaşam tarzı değişiklikleri yapın. Sağlıksız alışkanlıklar sertleşme bozukluğuna götürebilmektedir. Düzenli egzersiz yapın, fazla kilo verin, sigarayı bırakın, alkol almayın ve uyuşturucu madde kullanmayın.

Ereksiyonları artırmak için bir ilaç düşünün. Bazı ilaçlar, cinsel aktiviteden bir saat önce alınırsa penise kan akışını artırır. Bunlar sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) ve tadalafildir (Cialis). Bu ilaçların yararları ve riskleri hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. Kalp problemleri için nitrogliserin hapları gibi bir nitrat ilacı kullanıyorsanız bunları almamalısınız. Kombinasyon, kan basıncında ani bir düşüşe neden olabilmektedir.

Duygusal sıkıntı için yardım alın. depresyon, performans kaygısı ve ilişki sorunları sertleşme sorununa neden olabilmekte veya daha da kötüleştirebilmektedir. Tek başına ya da partnerinizle psikolojik danışma yaşadığınız sertleşme sorununa yardımcı olacaktır. Aile hekiminiz sizi doğru bir uzmana sevk edebilmektedir.

 

 

LEAVE A COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

max_num_pages); } ?>
sertleşme sorunu iletişim