Blog

Dr. Ömer Bircan

Üreme Sağlığı ve Cinsel Fonksiyon Bozuklukları Rejeneratif Tıp Hekimi

Cinsel ilişki sırasında sertleşme bozukluğu, erektil disfonksiyonun (sertleşme sorunu) son derece yaygın bir semptomudur.

Ereksiyon, penisin içindeki yumuşak dokuların kanla dolduğunda sertleşmesidir. En sık cinsel uyarılma sırasında ortaya çıkar, ancak bazen uyarılma olmadan da olabilmektedir. Bir ereksiyonun ne kadar sürdüğü kişiden kişiye değişmekte ve birçok faktör bu süreyi etkileyebilmektedir. Bir ereksiyonun süresi ve kalitesi ; yaş ve sağlık koşulları gibi fiziksel ve stres ve kaygı gibi psikolojik faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Çoğu erkek zaman zaman sertleşme sorunu yaşar ancak bazı erkeklerde erektil disfonksiyon (sertleşme sorunu) vardır. Bu cinsel ilişki için yeterince sertliğe sahip olmama durumudur. Sertleşme sorunu yaşıyorsanız testesteron tedavisinin yardımcı olabileceğini düşünebilirsiniz. 50 yaşından sonra erkeklerin testesteron kan seviyeleri yavaş yavaş düşmeye başlar ve erektil disfonksiyon daha olası bir hale gelebilir.

Erkekler Neden Sertlik Kaybı Yaşarlar?

Tek seferlik durum

İnsanların sertlik kaybının birçok nedeni vardır. Sertlik sorunları çoğu erkeği bir anda etkiler ve genellikle kendiliğinden kaybolur:

  • Bazen insanlar yorgun, endişeli veya çok fazla alkol almışsa sertleşme sorunu yaşayabilirler.
  • Bazı erkekler, özellikle de gençlerde, seks sırasında prezervatif kullanımına bağlı sertliği kaybedebilirler. Bunun nedeni prezervatifi hazırlamanın konsantrasyonlarını veya prezarvatifin yalıtımsal olarak uyarılmalarını kaybetmelerine neden olmasıdır. Tabiki HIV ve hepatit C gibi bulaşıcı ölümcül hastalıklardan korunmak için şüpheli ilişkilerde mutlaka prezarvatif kullanılılması gerekli olmaktadır. Ancak cinsel hayatımızı tek eşlilik üzerine kurmak en sağlıklı yol olacaktır.

Devam eden bir durum

Sertleşme sorunu yaşamanıza neden olan  temel sağlık sorunlarına sahip olabilirsiniz ve bunlar duygusal veya fiziksel nedenler olabilmektedir. Bu sorunlar için mümkün olan en kısa sürede tedavi olmak sertleşme sorunundan kurtulmak için çok yardımcı olacaktır.

Genel olarak, duygusal nedenler genç erkeklerde daha yaygındır ve fiziksel nedenler yaşlı erkeklerde daha yaygın olmaktadır.

Duygusal nedenler ; duygusal sağlığınızı bozan herhangi bir yaşam olayı tarafından tetiklenebilir. Bu genellikle aniden olur. Bu duygusal nedenlerden bazıları şunlar olabilir:

  • Depresyon
  • Stres
  • Kaygı veya düşük benlik saygısı. İlişki sorunları da bu duygulara neden olabilmektedir.
  • Performans kaygısı.

Bu her yaştan erkek için olur, ancak daha genç erkeklerde daha yaygındır. Performansınızdan korkarsanız, ereksiyon problemlerinizi daha da kötüleştirebilir. Bu daha sonra daha fazla anksiyete duygusunu tetikleyerek olumsuz bir kısır döngüye neden olabilmektedir.

Cinsel İlişki Sırasında Sertleşme Bozukluğu
Cinsel İlişki Sırasında Sertleşme Bozukluğu

 

Sertleşme Sorunu Nedenleri ve Tedavisi detaylarını okumak için tıklayın.

Fiziksel faktörler

Kilo, kan basıncı ve kalp sağlığı tüm sertlik gücünü ve güvenilirliğini belirlemede rol oynar gibi. Hipertansiyonunuzun olması, atardamarlarınız darlığı veya kalp hastalığınızın varlığı, normalden daha zayıf sertliğe sahip olmanıza neden olabilmektedir.

Sertleşme bozukluğuna neden olabilecek diğer fiziksel faktörler arasında diyabet, cinsel dürtüde azalmaya katkıda bulunabilmekte olan hormonal sorunlar, belirli yaralanmalar ve multipl skleroz (MS) ve uyuşturucu kullanımı gibi sinir sistemi bozuklukları bulunmaktadır.

Cinsel İlişki Sırasında Yumuşama Neden Olur?

Erkeğin cinsel organı olan penisinin cinsel ilişki sırasında yumuşamasının altında birçok neden vardır. Penisin sertleşmesi cinsel uyarı sonrasında penis atardamarlarının gevşemesi ve penisteki balonsu boşluklara kan akımının artmasıyla başlar. Latent evre dediğimiz ilk evrede penise gelen kan akımı artmasına rağmen penisteki basınçta değişiklik olmadığı için fark edilemeyen dönemi oluşturur. Bunu tümesens dediğimiz penis içi basıncın artmaya başladığı ve dolayısıyla dolgunluk hissedildiği ikinci evre takip eder. Artmaya başlayan penis sertliği, ful ereksiyon dediğimiz üçüncü safhaya kadar artış gösterir. Bu safhada penis penetrasyon sağlayabilecek yani vajen içine girebilecek yeterli sertliğe sahiptir ki yaklaşık olarak 100cm H2O basınca ulaşmıştır. Bu sertlikteki penis koitusun sağlanmasıyla ara ara rijit ereksiyon dediğimiz dördüncü evreye geçer ve sertlik derecesi çok daha artar. Nicel ifadeyle cavernoz basınç 200cm H2O seviyelerine bile çıkabilir. Rijit ereksiyonda penise gelen giden kan akım hızının sıfırlanır ve bu safha devamlı değildir. İlişki sırasında ara ara rijit ereksiyon ve ful ereksiyon safhaları arasında dönüşüm olur. Sağlıklı bir ereksiyonun sonlanması ise orgazmı takiben detümesens dediğimiz penisin balonsu yapılarından kanı götüren sistemin tekrar açılmasıyla olur. Bunun nedeni de penise gelen kan akım hızının tekrar eski hızlarına dönmesidir.Yani peniste sertleşmeyi başlatan da sertleşmeyi sonlandıran da penise gelen kan akım hızıdır.

Orgazmı takiben fizyolojik olarak penise gelen kan akım hızının azalması ile penis balonları tekrar söner. Ancak problem olan durum ise cinsel ilişki sırasında penil kan akımının azalması ve bunu takip eden sertliğin kaybolması ve yumuşamadır. İlişki sırasında yumuşama aslında erektil disfonksiyonun (sertleşme sorunu) en sık görülen halidir başlangıç dönemidir. Erectil disfonksiyonun altta yatan nedenlerinin daha da ilerlemesiyle kişi ereksiyonu da başlatamayacak ve ya daha geç başlatabilir duruma gelecektir.  İlişki sırasında yumuşama nedeni olan penil kan akım hızının belirli eşik değerin altına düşmesinin altında yatan ve en sık karşılaşılan nedeni ise atheroscleros yani atardamarlarımızın daralmasıdır. Yine çeşitli nedenlerle penil atarmarlarda görülen atrezi oluşumu ve geçen kanın vizkozitesinin artması da birer etkenken, ilişki sırasında yumuşama şikayeti olan kişiler içerisinde daha büyük oranda görülen sebep  atardamar daralmasıdır.

Cinsel İlişki Sırasında Küçülme Nedenleri

Yani cinsel ilişki sırasında yumuşamanın en önemli nedeni penise gelen kan akımının azalmasıdır. Penise gelen kan akımının azalma nedenleri de

  • Atheroscleros (atardamar daralması)
  • Penilatardamar atrezisi
  • Kan vizkozite artışı
  • Kalp yetmezlikleri
  • Renal transplantasyon
  • Geçirilmiş pelvik cerrahiler radyoterapi.

Tedavi: Sorun neyse o tedavi edilmelidir. Yani önce sorunun saptanması sonrasında tedaviye geçilmesi en ideal yaklaşımdır. Cinsel ilişki sırasında yumuşamanın en sık nedeni olan atherosclerosun tedavisi ise penil rejeneratif uygulamalardır. Deneyimli doktorlar tarafından yapılan tedaviler oldukça başarılıdır.

Erkeğin Sertleşmesi İçin Kadın Ne Yapmalı?

Erkeğin sertleşmesi  yani erkeğin cinsel organı olan penisin ereksiyonu , cinsel uyarı sonrası oluşan psikosomatik hemodinamik bir reflekstir. Yani erkeğin sertleşebilmesi için  beyinden başlayıp omurilik ve penise uzanan nöronal yapı ve penis içindeki kavernöz cisimin (somatik sistem) sağlığı yanı sıra, penise gelen damarlardan geçen kan akım hızında belirleyici olan kalp damar sisteminin (hemodinamik sistem) sağlığı da gereklidir. Uygun bir cinsel uyaran ve sağlıklı psikolojik yaklaşım da gerekli diğer etkenlerdir ve bu etkenler penis sertleşmesinin karşı cins olan kadınla ilgili yönleridir.

Erkeğin Sertleşmesinde Kadının Rolü ve Yapması Gerekenler  

Cinsel Uyarı

Penis ereksiyonunu başlatan cinsel uyarıdır. Karşı cins olan kadını görme ve dokunma en güçlü cinsel stimulanlardır. Bunu ses ve koku takip eder. Kadının vücut organlarının estetiği yani orantılı görünümü cinsel uyarı miktarını değistirecektir. Kilo fazlalığı ve ya tersine aşırı zayıf olunması cinsel uyarıyı olumsuz etkileyen görsel faktörlerdendir. Kötü bir koku, vücutta uygunsuz maskülan çağrışım yapabilecek kıl varlığı (bıyık, burun içi ve ya kol bacak bölgesi kılları gibi), uyumsuz bir kıyafet  erkeğin cinsel isteğini azaltabilen nedenlerdendir. Kadının bakımlı, hijyenik, güzel kokular ve çekici bir kıyafet içinde olması, erkek üzerinde oluşacak cinsel uyarıyı artırarak erkeğin sertleşmesini de artıracaktır.

Kadının erkek sertleşmesindeki bu anlatılan cinsel uyaran yönü zaten kadınlar arasında yaygın olarak bilinen kısmıdır. Bunun da ötesinde yaygın bir kesimce erkek sertleşmesinin  tamamen buna bağlı olduğu bile sanılır. Bu yüzden sertleşme sorunu yaşayan erkeğin eşi, sertleşme sorunun eşinin kendisini cinsel olarak çekici bulmamasına bağlı olduğunu ve hatta eşinin bir başka kadına ilgi duyuyor olabilmesiyle ilgili olabileceğini bile düşünebilmektedir.

Kadının erkeğin sertleşmesi üzerinde yine kendisiyle ilgili olan, eşine karşı davranış ve tutumlarının erkek üzerinde oluşturduğu psikolojik yanıt sıklıkla gözden kaçırılır (Erkeğin başta vasküler olmak üzere, psikolojik, norolojik ve hormonal sağlığı ise gözden kaçırılmaması gereken sertleşme sorunun yaygın nedenleri olabilmektedir).

Psikolojik Tutum

Sertleşme sorunu İngilizcede farklı iki kelime ile tanımlanır; erectile dysfunction ve impotance. Dilimizdeki ereksiyon bozukluğu ve iktidarsızlık kelimelerinin karşılığı olarak Erectile Dysfunction (ereksiyon bozukluğu) daha çok sertleşme sorunun organik boyutunu ifade ederken, impotance ise psikolojik sorun kısmını tanımlamak için kullanılır. “potance” “güç” kelimesinin karşılığıdır, “impotance” ise güçsüzlük demektir. Neye karşı kime karşı güçsüzlük söz konusudur?. Impotance için dilimizde kullandığımız kelime ise “iktidarsızlık”tır. Kime karşı iktidar oluşturulmaya çalışılıyor? İktidar Arapça kökenli bir kelimedir. “Kadr” yani “Güç” kelimesinden gelir. Yani iktidarsızlık da Güçsüzlük, Yönetememe ve ya hakim olamamayı ifade eder.

Erkeğin cinsellik sırasında eşini Yöneten, hakim konumda olması gerçek  sertleşme kapasitesinin ortaya çıkmasını sağlar. İşte bu noktada erkeğin yöneten-hakim rolüne daha kolay geçmesi, kadının teslim olan-boyun eğen rolünü ne kadar gerçekleştirdiğiyle ilgilidir. Dominans ve Bondage terimleri literatürde sık kullanılır. Erkeğin cinsellikte Dominans-Baskınlık miktarı, kadının ne kadar Bondage rolünü oynadığıyla ilgilidir. Yani cinselliği yöneten tarafın erkek olması, kadının da buna izin vermesi gerekir. En katı feministlerin bile “kadının erkeğe teslim olmak istediği tek yer yataktır” sözü, her iki tarafın da bu roller ile cinsellikten daha fazla haz aldığını gösteren bir başka bulgudur.

Erkek cinsellik sırasında baskın-hakim-yöneten rolü oynamalı ve kadın da buna izin vermelidir.

Cinselliğin zamanını erkek belirlemeli erkek başlatmalıdır. Kadının böyle bir durumda “bekle bir sigara içip geleceğim, çamaşırları toplamam lazım, başım ağrıyor daha sonra”… sözleri bu yöneten rolünü erkekten almasına yol açar ve dolayısıyla bu tutumlar erkeğin sertleşmesine zarar verecek davranışlardır. Bir diğeri de cinsellik sırasında fiziksel yaklaşım da erkeğin istediği gibi olmalı, eşi de buna direnmemeli izin vermelidir. Erkek o an öpmek istiyorsa öpmeli, koklamak istiyorsa sadece eşinin kokusunu hissetmeye çalışmalı, yani tamamen o an ne yapmak istiyorsa onu yapmalıdır.

Yine erkeğin sertleşmesini etkileyen, kadına bağlı psikolojik tutumlardan bir diğeri de erkeğin cinsellik olarak her zaman hazır olması gerektiğini düşünerek aceleci davranmak,” neden hala ereksiyon olmuyor” benzeri sorular sormak, erkekte anksiyeteyi geliştirip konsantrasyonunu etkileyerek ereksiyonu olumsuz etkiler.

Kadının erkeği sinirlendirebilecek bir davranışı veya fiziksel olarak canını acıtan bir hareketi erkeğin sertleşmesini olumsuz etkileyen faktörlerdendir

Yani Erkeğin sertleşebilmesi için Kadının yapması gerekenler ;

  1. Bakımlı ve hijyenik olmak, çekici kıyafetler ve güzel kokular ile hazırlanmak (cinsel uyaran),
  2. En az 30dk ve ya daha uzun süre ön sevişme olması (cinsel uyarı süresi),
  3. Erkeğin yöneten rolüne geçmesine direnmemesi,itaatkar rolünde olaması. cinselliğin zamanını ve fiziksel yaklaşımını eşine vermesi,
  4. Cinselliği başlatma ve süresini erkeğin belirlemesine izin vermek,aceleci davranmamak hemen ereksiyon beklememek,
  5. Erkeği öfkelendirebileceğini düşündüğü davranışlardan uzak durmak,
  6. Olumlu-pozitif olmak (daha sık gülümsemesi),
  7. Fiziksel olarak erkeğin canını yakabilecek davranışlardan uzak durmak.

Sertleşme Bozukluğu Neden Olur?

Sertleşme bozukluğu cinsel işlev bozuklukları içerisinde erkeklerin en sık yaşadığı sorunlar arasında yer almaktadır. Bu sorun erkeklerin penisinde ilişki için sertleşme olması gerekirken bu sertleşmenin meydana gelmemesi nedeni ile cinsel ilişkide birleşmenin yaşanamaması sorunudur. Fakat bazı durumlarda penis cinsel birleşim için kendini hazırlayıp sertleşir. Ama cinsel birleşmenin ardından hemen sertliğini kaybettiği için cinsel ilişkiden yeterince zevk alınmaz.

Aslında erken boşalma adını verdiğimiz cinsel işlev bozukluğu da sertleşme sorununa neden olur diyebiliriz. Çünkü cinsel birleşim esnasında erken boşalma tarzı bir durum yaşandığı taktirde yine aynı şekilde penis sertliğini kaybeder ve ilişkiden beklenen haz sağlanamadan cinsel birleşim sonlanmış olur.

Sertleşme Bozukluğunun Kişinin Psikolojisiyle Alakası Var Mıdır?

Bu cinsel bozukluğun yaşanmasının çeşitli nedenleri söz konusudur. Genel olarak bu sorun incelendiği zaman psikolojik kökenlerin etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu psikolojik nedenlerden en çok etki edeni ise günlük yaşamdaki strestir. Bunun dışında geçmiş dönemde yaşanmış olan cinsel başarısızlıklar ya da travma etkisi yaratacak olan bazı cinsel olaylar da sertleşme sorununu tetikler niteliktedir.

Bazı hormonlar da cinsel işlev bozuklukları için tetikleyici nitelikte rol oynar. Cinsel konularda etkin olan hormonların eksik ya da fazla olması cinsel sorunlara dolayısıyla da sertleşme sorununa da neden olabilir. Vücudumuzdaki her şeyin birbiri ile bir ilişkisi olduğu göz önüne alınırsa aynı zaman da kas damar ya da kan problemleri de sertleşme sorununu tetikleyebilir. Tüm bunlar göz önüne alındığı taktirde eğer bir sertleşme problemi ile karşı karşıya iseniz bunu partnerinizle paylaşıp tedavi olmanız önerilmektedir.

Sertleşme Problemi Sonrasında Yaşanan Sorunlar Nelerdir?

Cinsel yaşam tüm bireyler için önemlidir. Çünkü sağlıklı bir cinsel yaşam sağlıklı ve mutlu bir evliliğin temelini oluşturur. Bu sebepten dolayı kadın ya da erkek fark etmeksizin yaşanan cinsel problemler cinsel yaşamınızda dolayısıyla da evliliğinizde bazı sorun ve sıkıntılara sebebiyet verebilir. Bunlardan bazıları şu şekilde tanımlanabilir:

  • Hem sizin hem de partneriniz için haz alınmayan ve başarısız bir cinsel yaşam oluşur.
  • Sertleşme sorunu nedeni ile sürekli kaygı duyar ve strese girersiniz.
  • Partnerinize karşı başarısız olduğunuzu düşünür ve buna bağlı olarak da aşağılık kompleksine girebilirsiniz.
  • Başarısız olunan cinsel yaşam sonucu hem siz de hem de partnerinizde oluşan stres sonucu tartışma ve öfke problemi ortaya çıkar. Bunun neticesinde de evliliğinizde huzursuzluk meydana gelebilir.
  • Sağlıklı bir cinsel yaşam olmadığı için bebek isteyen çiftler bebek sahibi olamaz. Bu sorun da evliliğinizde mutsuzluğa sebep verebilir.

Sertleşme Sorununa Engel Olmak Nasıl Mümkün Olur?

Sertleşme sorununa neden olan kimi faktörler söz konusudur. Bu faktörlerden bazıları vücut sağlığımız ile ilgili olan faktörlerdir. Bu sebepten ötürü de eğer bir sertleşme problemi ile karşı karşıya iseniz öncelikle tahlillerinizi vermeli ve sertleşme sorununa neden olan bir sağlık probleminizin olup olmadığını hekiminiz ile görüşmelisiniz. Şayet böyle bir sağlık problemi söz konusu ise örneğin diyabet gibi bir hastalığınız varsa mutlaka tedavi olmalı ve ilaçlarınızı ihmal etmeden kullanmalısınız.

Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu hemen hepimiz biliyoruz. Sigara paketlerinde bile cinsel iktidarsızlığa sebep olabileceği konusunda uyarılar vardır. Bunun için eğer sigara kullanıyorsanız bırakmalı bırakamıyorsanız bile en azından miktarını azaltmalısınız.

Stres kaynaklı da olabilen sertleşme sorununun önüne geçebilmek adına günlük yaşamda sizi strese sokabilecek etkenlerden uzak durmanızda fayda vardır. Bunun dışında sporun pek çok sağlık problemine faydası olduğu gibi sertleşme problemi için de düzenli olarak spor ve egzersiz yapmalısınız.

Sertleşme Bozukluğu Nasıl Yönetilir ?

Çoğu sertlik kaybına yol açan etken tedavi edilebilmektedir. Sağlık uzmanınızla şu adımlar hakkında konuşun:

Tıbbi nedenleri araştırın. Serleşme sorunu, kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya diyabet gibi daha ciddi bir durumun erken uyarı işareti olabilmektedir.. Bu durumu tedavi etmek genel sağlığınızı ve sertlik kaybını iyileştirebilmektedir.

İlaçlarınızı gözden geçirin. Serleşme sorunu, yüksek tansiyon, depresyon, anksiyete, mide ekşimesi, alerji, ağrı, nöbetler ve kanseri tedavi edenler de dahil olmak üzere birçok ilacın bir yan etkisi olabilmektedir. Sertleşme bozukluğunuzun nedeni ilaç ise, sağlık uzmanınız aldığınız dozu değiştirebilmekte veya sizi başka bir ilaca geçirebilmektedir.

Yaşam tarzı değişiklikleri yapın. Sağlıksız alışkanlıklar sertleşme bozukluğuna götürebilmektedir. Düzenli egzersiz yapın, fazla kilo verin, sigarayı bırakın, alkol almayın ve uyuşturucu madde kullanmayın.

Ereksiyonları artırmak için bir ilaç düşünün. Bazı ilaçlar, cinsel aktiviteden bir saat önce alınırsa penise kan akışını artırır. Bunlar sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) ve tadalafildir (Cialis). Bu ilaçların yararları ve riskleri hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. Kalp problemleri için nitrogliserin hapları gibi bir nitrat ilacı kullanıyorsanız bunları almamalısınız. Kombinasyon, kan basıncında ani bir düşüşe neden olabilmektedir.

Duygusal sıkıntı için yardım alın. depresyon, performans kaygısı ve ilişki sorunları sertleşme sorununa neden olabilmekte veya daha da kötüleştirebilmektedir. Tek başına ya da partnerinizle psikolojik danışma yaşadığınız sertleşme sorununa yardımcı olacaktır. Aile hekiminiz sizi doğru bir uzmana sevk edebilmektedir.

 

 

LEAVE A COMMENT

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sertleşme sorunu iletişim